Haikkua Jusalasta

Jusalan tila

Jusalan tila sijaitsee Salossa kauniissa rantamaisemissa. Highland Cattle eli ylämaankarja elää niittypelloilla kesät talvet syöden ruohoa. Haikut pitävät tilan rantaniityt siisteinä. Eläinten hyvinvointi on Jusalassa tärkeä arvo.

Tilalla asustaa myös muita eläimiä kuten lampaita, paimenkoiria, hevosia ja kanoja. Haikun lihan tuotannon lisäksi Jusalassa on monimuotoisesti muuta toimintaa kuten hyvinvointiin liittyviä teemakursseja.

Miksi Haikkuja?           

Ylämaankarja eli Highland Cattle on tuotu Suomeen Skotlannin Ylämaalta. Karuissa oloissa kehittynyt rotu on jalostettua nautaa karaistuneempi ja selviää mainiosti Suomen vaihtelevissa olosuhteissa. Tuuhea karvapeite ja paksu nahka antavat suojaa niin tuiskulla kuin helteelläkin. Haikkujen ei tarvitse säilöä rasvaa pysyäkseen lämpimänä talvella paksun turkin takia. Rodun ominaisuuksiin kuuluu lisäksi kestävyys, hyvä rehun hyväksikäyttökyky sekä helpot poikimiset. Haikkujen kasvatus on ulkokokasvatusta, jossa naudat saavat olla ulkona ympäri vuoden. 

Hitaan kasvunopeuden takia lihan tuotantoa ei voi verrata jalostettuihin liharotuihin. Alkuperäisrotuna ylämaannauta tuottaa varsin vaatimattomalla rehulla erinomaisen maukasta laatulihaa. 

Lihan ominaisuuksista

Jusalan haikut syövät ruohoa vuoden ympäri eli niiden ravinto on puhdasta ja luonnollista ilman hormoneja tai kemikaaleja.

Eläimet teurastetaan lähellä tilaa, jotta kuljetusmatka jää lyhyeksi. Lihat myös markkinoidaan pääosin lähiseutujen kuluttajille, jolloin matka kuluttajan pöytään on mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittava. Jusalan lihan tuotannossa ekologisuus on tärkeää.

Liha leikataan ja raakakypsennetään teurastamolla, joten se on ostettaessa valmista käytettäväksi. Haikun liha on luontaisesti vähärasvaista sekä sisältää paljon proteiinia, rautaa ja vitamiineja. Lihassa on myös paljon omega-3 rasvahappoja sekä ns. hyvää kolesterolia. Väriltään liha on tummaa ja koostumukseltaan tiheäsyistä. Maku haikun lihassa on täyteläinen ja verrattavissa riistan esim. hirven lihaan. 

Lisätietoja lihan ominaisuuksista: http://www.highlandcattlesocie...

Ostoskorisi on tyhjä